Lockande omslag

Han minns ofta tidningsstället i charkuteriaffären hemma i byn, en liten källarlokal där familjen brukade handla någon gång i veckan. Ofta stod han och spanade in de glättiga omslagen i färg på de tidningar som fanns där. Det var damtidningar och några av den tidens barntidningar, där fanns även SE och Lektyr men de hade Dahlman lagt upp-och-ned högre upp på en disk så det inte skulle förarga damerna i byn eller att barnen skulle se något de inte sett förut. Det var givetvis inte ett fullödigt urval som Dahlman hade, men det var det som kunderna efterfrågade. 

Mest minns han Bildjournalens omslag där i tidningsstället. Dahlman hette mannen som ägde charkuteriet och som också stod bakom disken. Dahman och hans fru drev också Postkontoret i huset intill. Han stod alltid och tittade på tidningsomslagen i väntan på att mamma skulle handla klart och blicken drogs alltid mot omslagen av Bildjournalen med de kända artisterna under dessa år, svensktoppartister, de coola popidolerna, de vackra eller hårda filmstjärnorna. 

Någon gång då och då testade han sin mamma och frågade om han inte kunde få Bildjournalen denna gång. Men det kom inte på tal utan Dahlman pep som vanligt iväg bakom disken och hämtade det nya numret av Kalle Anka. De gånger Dahlman såg besvikelsen i ögat på honom låg där också en godisklubba på tidningen. Han ville ju inte göra Dahlman och mamma besvikna och hade nu Dahlman lagt undan ett exemplar av Kalle Anka enbart till honom så fick det bli så. 

Åren gick och han blev äldre och Bildjournalen blev inte lika intressant längre eller så insåg han att det var omslagen som var snyggast och 1969 när han var 13 år lades Bildis ned. Under bokrean låg en samlingsbok av Bildjournalen ensam kvar på den stora bänken bland alla böcker. Han sträckte sig extra långt över alla bokälskare framför sig och greppade den. Nu har det gått några år sedan han köpte boken och har han då bläddrat och grottat ned sig i boken. 

Skam att säga har han knappt öppnat boken, men där hos Dahlman under tidiga 60-talet såg det ju så lockande ut.

Kommentarer